Mannen blev hämtad av polisen under onsdagskvällen. Foto: SVT

Polisen: ”Anmärkningsvärt och oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 200 bilar stoppades natten till onsdagen på E6 och gamla E6 i höjd med Kungsbacka i en stor trafikkontroll. Polisen tycker antalet upptäckta brott är anmärkningsvärt.

Från 21:30 på tisdagskvällen och fram till tvåtiden på onsdag morgon gjorde polisen tillsammans med personal från tullen och gränspolisen en stor trafikkontroll på E6 och gamla E6 utanför Kungsbacka.

På E6 fanns man alltså på plats under fyra och en halvtimme och genomförde då selektiva kontroller, det vill säga att de valde ut fordon som de stoppade. Av de 50-55 bilar polisen stoppade under denna förhållandevis korta tidsperiod upptäcktes fem drograttfyllor.

– Det som är anmärkningsvärt är att det här är ett axplock en vardagnatt och vi får det här resultatet. Vi pratar alltså tio procent lagföring gällande droger av den trafik vi valde att kontrollera. Det är oroväckande, säger Krister Adolfsson, poliskommissarie på polisen i Halland.

Ej kontaktbar

En person gick enligt Krister Adolfsson inte ens att prata med utan personen fick tas in för tillnyktring. Föraren stoppades efter att ha passerat i 180-200 kilometer i timmen.

– Efter klockan två var vi tvungna att avsluta insatsen för då hade vi gjort så många omhändertaganden och gripanden, säger Krister Adolfsson.

Att E6 är ett vägnät som delvis sträcker sig mellan Göteborg och Malmö, med städer som Helsingborg och Halmstad där emellan, tror Krister Adolfsson är en av anledningarna till att det finns mycket narkotika på vägarna i området.

– Debatten är mer narkotikaliberal i dag och det är oroväckande när man ser hur det ser ut på våra vägar, säger Krister Adolfsson.

En av flera insatser

Under kontrollen upptäcktes totalt sex drograttfyllor och flera narkotikabrott, både brukad narkotika och narkotikainnehav. Dessutom ska flera ha kört bil utan att få det, såkallad olovlig körning. På gamla E6 stoppade polisen all trafik, totalt 134 fordon.

Den massiva trafikkontrollen är en av flera satsningar mot vägbrott som polisen gör under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.