Den funktionshindrade 13-åriga flickan har bott hos sin fostermamma i flera år. Foto: SVT

Flytt av flicka överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagas beslutet att placera ett av de familjehemsplacerade barnen i Halmstad på ett särskilt boende 20 mil från sina syskon.

Det var på torsdagen sociala nämnden i Halmstad beslutade att den 13-åriga, funktionshindrade flickan ska placeras på ett särskilt boende i Jönköping.

Hallandsnytt har tidigare rapporterat om de tre syskonen som riskerade att splittras och utvisas. Barnen hade placerats i fosterhem enligt lagen om vård av unga då deras mamma inte ansågs kapabel att ta hand om dem. Trots att den 13-åriga flickan, som är funktionshindrad, har bott hos sin fostermamma under flera år vill nu kommunen alltså placera henne på ett boende.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

– Man kan inte utsätta barn för det här, säger Veronica Hedenmark som är juridiskt ombud för flickan.

Hon berättar att den biologiska mamman genom henne överklagar sociala nämndens beslut till Förvaltningsrätten.

– Ett barn med funktionshinder ska inte placeras på en institution långt från sina syskon och det hem där hon bott de senaste åren. Det är ett brott mot LSS, säger hon.

Mikaela Waltersson (M) är ordförande i sociala nämnden. Hon säger att nämnden gjort en annan bedömning.

– Vi ser till barnets bästa, säger Mikaela Waltersson.

Hur ser du på att man överklagar beslutet?

– Det är inte ovanligt att våra beslut överklagas. Det här blir nu en fråga för förvaltningsrätten, säger hon.

På Barn- och Ungdomsavdelningen hänvisar man till sekretessen i enskilda ärenden, men avdelningschefen Yvonne Olive skriver i ett pressmeddelande bland annat om hur man generellt resonerar i sådana här ärende:

”Det är Barn- och Ungdomsavdelningens mål att barn skall växa upp i sina hem, eller hemliknande miljöer såsom familjehem. Det kan finnas flera anledningar till varför de inte kan det. En anledning är att behoven inte kan tillgodoses där barnet är, ett annat, eller båda är att barnets behov är så stort att det krävs mer av personal etc.

Om ett barn placeras på en institution så är hemmet sådant att det är mycket få barn placerade där samt en fast personalstyrka så att barnet inte får olika vårdare. Om det på samma ställe dessutom finns barn som det placerade barnet känner sedan tidigare är det att föredra.”

– Jag vill upplysa kommunen om att det idag är 2014. Att placera barn på en institution är en 1800-tals lösning, säger Veronica Hedenmark. ​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterhemsplacerade barn ska utvisas

Mer i ämnet