”För fint för asylsökande”

Uppdaterad
Publicerad

Champagne, limousine och lyx. Så framställs livet som asylsökande i en film som Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) gjort på det nya asylboendet Lia Hof i Falkenberg.

I filmen ska Gustav Kasselstrand, ordförande SDU  och politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen, enligt egen utsago prova på en dag som asylsökande.

– Ja, det är klart att alla förstår ju att flyktingarna inte kommer att serveras champagne och det är inte heller det som är vårt huvudfokus i klippet. Fokus är på Lia Hof, hur det ser ut, och det är bara några sekunder som vi dricker champagne och äter frukt. Däremot så är det klart att jag, precis som vilken opinionsbildare som helst, kommer att göra klippet på ett sätt så att det blir spännande och intressant. Det kan man också se på antalet visningar som klippet har fått, säger Gustav Kasselstrand (SDU).

Men att filmen skulle visa hur livet blir för någon av de 182 asylsökande som flytt från inbördeskriget i Syrien är långt ifrån sant menar Migrationsverket.

– Jag blev förvånad över att man försöker måla upp av asylsökande som personer som kommer hit för att leva lyxliv. Det är fullständigt felaktigt och det bör alla personer som är någorlunda väl insatta i våra frågor ha koll på. Det vittnar om en stor okunskap eller om någonting man vill förmedla, och då vill man sprida de här fördomarna och ställa olika grupper i samhället mot varandra. Jag tycker det är olyckligt, säger Peter Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Det gamla sanatoriet Lia Hof i Falkenberg har stått tomt i flera år, men sen det fått nya ägare har det renoverats upp till ett fint vandrarhem. Men nu har ägarna bestämt sig för att hyra ut lokalerna till Migrationsverket – som är mycket nöjda med lokalerna.

– Boendet är väldigt, väldigt fint, det går inte att sticka under stol. Det viktiga för oss är att det här boendet inte sticker iväg kostnadsmässigt jämfört med boenden som har betydligt lägre standard. I det läget vi nu har med väldigt många asylsökande som kommer som inte har någon plats på ordinarie boenden så letar vi hela tiden alternativa lösningar. Oftast får vi kritik för att det är för dålig standard på boenden, nu får vi kritik för att det är för bra. Vårt uppdrag är att ge tak över huvudet och det är det vi gör, säger Peter Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

350 kronor per person och natt, inklusive mat, betalar migrationsverket Lia Hof. Strax över genomsnittet för vad en plats brukar kosta. Något förslag på var de asylsökande borde bo istället har inte Gustav Kasselstrand, men han tycker att det borde finnas lokaler som är vad han kallar mer ändamålsenliga.

– Jag har inget konkret alternativ att presentera som boende utan det får de tjänstemän och kommuner som jobbar med det här jobba för att få till stånd ett mer ändamålsenligt boende. Men oavsett tycker jag att det är väldigt väldigt märkligt att vi erbjuder slottsliknande miljöer för asylsökande i Sverige. Standarden behöver inte ligga där utan där utan det viktiga är att vi har hjälpt de här personerna från kanske krig och förtryck, att då innefatta slottsliknande boendemiljöer tycker jag är att gå väldigt mycket för långt, säger Gustav Kasselstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.