S-nej till flygplatsinvestering

Uppdaterad
Publicerad

Vågmästarna Socialdemokraterna enades under måndagskvällen om att rösta nej till jätteinvesteringen på 90 miljoner kronor för en ombyggnation av landningsbanan vid Halmstads flygplats.

Landningsbanan vid flygplatsen i Halmstad har länge varit ett bekymmer då den är byggd över en puckel i terrängen. För att kunna ta emot stora charterplan i framtiden måste puckeln byggas bort.

– För mig är det viktiga att vi får en flygplats där man kan flyga olika flygplanstyper utan att vara beroende av dispenser, säger Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Inte miljömässigt hållbart”

Sedan tidigare finns ett beslut att lägga 25 miljoner kronor på underhåll av landningsbanan. För att dessutom fixa puckeln krävs totalt 90 miljoner. Något som är tänkt att finansieras av regionala men främst kommunala pengar. Men i Halmstad är de styrande partierna i femklövern inte överens om investeringen.

– Att investera 90 miljoner kronor för att man ska kunna åka charter från Halmstad tycker vi varken är ekonomiskt eller miljömässigt hållbart, säger Svein Henriksen (MP), ledamot i kommunstyrelsens ledningsutskott.

Socialdemokraterna avgör frågan

Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är för en stor investering. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern är emot och fick under måndagskvällen sällskap av vågmästaren Socialdemokraterna.

Aida Hadzialic, socialdemokratiskt kommunråd, säger till Västnytt att det beslut om 25 miljoner i underhåll som finns sedan tidigare kommer att se till att verksamheten säkras.

På tisdag ska ärendet upp i kommunstyrelsen, men det är senare i kommunfullmäktige frågan om flygplatsen avgörs till slut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.