Idén om en inre trädgård utforskas på Komedianten i Varberg. Foto: SVT

Fröbomber i konsthallen

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Love Enqvist utforskar idén om en inre trädgård på Komedianten i Varberg.

– Vad kan vara en trädgård? Kan det vara något abstrakt, som bara är en inre trädgård? Jag har tagit fasta på vad jag tycker är intressant med trädgård, säger Love Enqvist.

För honom innebär det inte den  traditionella, viktorianska trädgården utan någon slags alternativ trädgård. Utställningen Imaginary Gardens på Komedianten i Varberg är inspirerad både av Diggersrörelsen, som på 1600-talet ville skapa ett mer jämlikt samhälle genom att plantera grödor på allmän plats, och dagens gerillaodlare som sprider sina fröbomber i storstäderna.

– Det har blivit mer aktuellt i det urbana landskapet där det ofta är en ganska tråkig miljö att folk tar med sig en fröbomb och kastar ut någonstans eller ställer sig och odlar i det offentliga rummet, säger Love Enqvist.

Manar till reflektion

På utställningen ges också besökare att själva knåda ihop en fröbomb av lera, jord och fröer.

– Det blir ett arbetsbord och jag ser det som en plats där man inte bara gör sin fröbomb utan även en plats där man kan mötas och prata och få i gång intressanta diskussioner.

Love Enqvist hoppas också att utställningen kan få besökarna att stanna upp och reflektera.

– Att se på saker lite annorlunda och hitta saker inom sig själva som man kanske inte gör varje dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.