Jan Jönssons (längst upp till vänster) Halmstads BK och Hans Eklunds (sittande bakom bucklan) Falkenbergs FF tippas hamna i botten i allsvenskan 2015. Foto: TT

Hallandslag tippade i botten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen samlades representanter från de allsvenska klubbarna och sportjournalisterna för den traditionsenliga upptaktsträffen inför fotbollsallsvenskan. Falkenberg erkänner att det kommer bli tufft i bottenstriden där även Halmstads BK tippas hamna.

Falkenberg var nykomlingar i allsvenskan förra året och tippades att åka direkt ur av en i stort sett helt samlad fotbollsexpertis. Men laget, då under Henrik Larssons tränarvingar, trotsade alla förhandstips och höll sig kvar – utan kval. På årets upptaktsträff inför allsvenskan tippades Falkenberg på nytt få finna sig i att hamna på nedflyttningsplats.

”Kriga där nere”

Och den nygamla tränaren Hans Eklund (tillbaka i Falkenberg efter ett år i Kalmar) är ödmjuk inför det svåra andra året i allsvenskan:

– Vi vet om att vi kommer få kriga där nere, konstaterade Eklund och fortsatte:

– Vi kommer bli nederlagstippade igen, men det år vi hade i fjol kommer vi kunna dra lärdom av.

Svävande mål

Eklund var svävande kring resultatmålen, pratade mycket om prestationsmässiga mål och erkände utan omsvep att det skulle bli ett tufft år med bottenstrid.

En av årets två nykomlingar, Gif Sundsvall, var rakare i beskeden: Trots att de tippas tillhöra bottenskiktet kommer inte Joel Cedergrens och Roger Franzéns lag bara sikta på att hålla sig kvar:

– Topp tio är det vi siktar på, sade Cedergren på scenen.

”Mer ambition än så”

Det skulle innebära att ”Giffarna”, tvåa i fjolårets superetta, skulle behöva hålla sex lag bakom sig i tabellen.

– Det är gruppen tillsammans som bestämt det. Att hålla oss kvar är en väldigt defensiv målsättning, vi tycker att vi har mer ambition än så, sade Gif-tränare Cedergren.

Även Åtvidaberg, Gefle och Halmstad tippas få göra upp i botten, om man litar till undersökningarna på den allsvenska upptaktsträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.