Hotell blir en allt viktigare samarbetspartner för polisen i jakten på sexköpare. För att inte få ett prostitutionsrykte engagerar sig många hotell i polisens arbete. Nu flyr torskarna till ljusskyggare platser. Erica Åberg vid HTL hotels har jobbat med att medvetengöra sin personal. Foto: TT

Hotell viktiga i kampen mot sexköp

Uppdaterad
Publicerad

Ögonen bakom hotellens receptionsdiskar är allt viktigare kuggar i polisens spaning mot sexköpare. Därför flyr nu torskar till ljusskyggare platser.

– De är inte pigga på att besöka hotell längre, säger polisen Jonas Henriksson.

Hotellpersonalens tips till polisen är a och o, slår Inger Ohlsson fast. Hon är ansvarig för länskriminalpolisens våld- och sexualbrottsrotel i Halland – där har flera sexköpare gripits på bar gärning på sistone. Inger Ohlsson skickade personal för kompetensutveckling i Stockholm. Med sig hem hade de både ökat intresse och fördjupad kunskap om hur enkelt sexköpare faktiskt kan gripas.

– Torskar och hallickar sitter inte säkert här. Nu är vi alla taggade, säger hon.

– Om vi börjar med att ta sexköpare kan vi sedan nå ännu värre brott som koppleri och människohandel.

Brister

I fjol släpptes en tillsynsrapport som var dyster läsning för många poliser. Arbetet mot människohandel och sexköp angreps helt enkelt inte på rätt sätt runt om i landet.

– Det fick många poliser att intressera sig mer för frågan. Nu vill man rätta till bristerna och söka hjälp av varandra, säger kommissarie Kajsa Wahlberg vid Rikspolisstyrelsen.

När hotell i Stockholm bjöds in till kurser om prostitution var intresset så stort att polisen fick ställa hotellpersonal på kö.

– De flesta vill bara ha familjer och affärsresenärer på sina rum. För att inte få ett prostitutionsrykte engagerar sig många och vill hjälpa till, säger Kajsa Wahlberg.

I drygt sju år har Erica Åberg, nu hotelldirektör på HTL Hotels, arbetat för att medvetandegöra sin personal och se till att alla kan bli bättre på att upptäcka prostitution. Varningssignaler: Mycket spring till samma rum. Betalsättet. Hur vistelsen förlängs.

– Vi vill underlätta polisens spaning genom ett bredare samarbete. En sådan här kurs borde vara lika självklar som en brandutbildning, all personal har inte kunskap om vad man ska göra.

Inga ”minipoliser”

För många hotell ger kurserna en aha-upplevelse som kan upplevas skrämmande, berättar Inger Ohlsson.

– Den som inte slår larm och tillåter prostitutionen riskerar ju att åtalas för koppleri.

Kursen handlar inte om att göra personalen till ”minipoliser” utan om att sätta ett ljus på hur den mörka världen fungerar.

– Vinsten för hotellen är att de får ett dåligt rykte bland sexköpare. Många vänder numera i dörren eftersom de märker hotellens samarbete med polisen, säger Jonas Henriksson, som håller i kursen.

Prostitution flyttas nu till lägenheter som hyrs ut av privatpersoner.

– Som tur är har vi också ett bra samarbete med företagen som förmedlar lägenheterna, säger Jonas Henriksson.

Fakta: Sexköp och människohandel

  • Sedan 1999 är det förbjudet att betala för en tillfällig sexuell förbindelse i Sverige. Ett sexköp kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. Lagen gäller både för dem som själva betalar för en sexuell förbindelse och för dem som utnyttjar en tillfällig sexuell förbindelse som någon annan betalat för.
  • Människohandel för sexuella ändamål innebär bland annat att någon ”rekryterar, transporterar, överför eller inhyser en person i syfte att han eller hon ska exploateras för sexuella ändamål”. Straffet är fängelse i lägst två, högst tio år.
  • Koppleri innebär att ”främja eller ekonomiskt utnyttja att annan person har tillfälliga sexuella förbindelser”. Normalbrottet kan ge fyra års fängelse, grovt koppleri fängelse i mellan två och högst åtta år.

Källa: Brottsbalken (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.