Foto: SVT

Hyresgäster i Varberg rasar mot kommunens planer

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Varberg vill plocka ut tio miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget. Samtidigt vill Varbergs Bostad rekordhöja hyrorna. Nu har den lokala Hyresgästföreningen fått nog.

Som SVT Hallandsnytt tidigare berättat har försäljningen av fastigheten Prosten 4 gett Varbergs Bostad AB 20,5 miljoner kronor. Och på tisdagen klubbade kommunstyrelsen i Varberg i genom att föreslå fullmäktige att överföra hälften av de pengarna, runt tio miljoner kronor, till kommunens moderbolag Varbergs Stadshus AB.

Upprörda känslor

Att detta förslag kommer att tas upp på nästa kommunfullmäktigemöte, samtidigt som det kommunala bostadsbolaget aviserat att de vill höja hyrorna i kommunen med 5,9 procent, får den lokala Hyresgästföreningen att se svart.

– Jag anser att det är helt sanslöst. Vi hittar inga ord alltså, man kan faktiskt nästan bli rabiat när man hör det, säger Kerstin Isaksson, ordförande för Hyresgästföreningen i Varberg.

KS försvarar beslutet

– Det här hindrar inte att bygga nytt om det är det man är rädd för utan man har tillräckligt med eget kapital, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) till SVT Hallandsnytt.

Men varför måste man då höja hyrorna?

– Det är en resultatmässig fråga. Hyreshöjningarna är ju för att få ett resultat som går ihop och man står inför stora underhållsbehov i sitt bestånd. Så skilj på resultat och eget kapital, säger hon.

Oklart var pengarna kan hamna

Hyresgästföreningen i Varberg har i dagsläget samlat in över 800 namnunderskrifter mot de planerade hyreshöjningarna som de kallar för oskäliga. – Vi blir nedringda av upprörda hyresgäster och vi gör så gott vi kan. Vi kommer att fortsätta vara ute med de här listorna, säger Kerstin Isaksson.

Att de tio miljonerna skulle kunna hamna i kommunens skolor, som tidigare nämnts i diskussionerna, är inte troligt eftersom skolorna inte ligger inom just Varbergs Stadshus AB:s budget.

– Vi har inga precisa planer för detta nu men vi har ju till exempel ett uppdrag att bygga ut bredband, det kan vara ett sätt att hantera de här pengarna, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.