Inget hopp för länken

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga mer pengar till boendet för missbrukare i Varberg – Länk 80. Det föreslog socialnämndens arbetsutskott under måndagen. På föreningen som driver boendet, ser man nu ingen annan utväg än att stänga.

Länk 80 följer ett sjustegsprogram för nykterhet har ett stödboende för missbrukare i Varberg. Tidigare hade man åtta platser och boendet var bemannat dygnet runt.

Men med minskade bidrag har de gått från fem anställda till bara en.

Att man nu avslår deras ansökan om mer pengar till personal handlar om att man på kommunen inte tycker att Länk 80 till exempel visat att man genomfört handlingsplaner och att det varit stökigt under vintern. Boende fått avhysas för att de inte varit nyktra.

– Om det finns brister så är det upp till oss att det blir en förändring. Därför ska vi se oss om och se om det finns alternativ, säger Erland Linjer (M) som är ordförande i socialnämnden.

På föreningen menar man att det är på grund av personalbrist man inte kunnat hålla den kvalitén man tidigare hållit. 

– Det är ju om vi är personal som vi kan göra det, säger föreståndaren Rolf Ljungberg.

– Det har gjorts en bedömning att de har personal som behövs för den verksamhet dom har i sin verksamhetsplan, menar Linjer å sin sida.

Det blir socialnämnden som tar det slutgiltiga beslutet om föreningen ska få pengar. Men föreståndare känner inget hopp efter dagens besked och menar att boendet kommer stängas. 

– Vi har ju hjälpt många människor. Det finns ju de som inte skulle levt idag om de inte haft länken, säger Rolf Ljungberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.