Hemvärnet hjälper till att bygga vallar mot vattnet. Foto: Thomas Friström

Kampen mot vattnet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Regnet fortsatte under natten att vräka ner över Halland. Både i Bohuslän och i Halland kan det falla mer regn under dagen.

Räddningstjänsten och hemvärnet arbetade med att valla in de mest utsatta samhällena Oskarström, Åled och Sennan utmed Nissan nordost om Halmstad.

– Det är fortfarande fruktansvärt mycket vatten och ett besvärligt läge, säger Magnus Ericson, stabschef vid räddningstjänsten i Halmstad, till TT.

Översvämningar i Halland

– Men ännu har vi inte behövt evakuera på de här orterna.

Evakuerades

I Getinge, som hittills råkat mest illa ut, har omkring 50 människor evakuerats och flera skolor och förskolor håller stängt under onsdagen.

–  Det regnar där i natt och enligt SMHI ska det fortsätta i morgon. Vi tror att vattnet kommer att stiga ytterligare, säger Magnus Ericson.

Klass 3-varning

SMHI har utfärdat klass 3-varning i området. Varningen innebär enligt SMHI ”mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner”.

– Det är fortsatt ostadigt där med risk för regnskurar. Lokalt kan det vara inslag av åska och då kan det bli lite större mängder regn, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Och risken för regn håller i sig under resten av veckan.

– I de här områdena kan det bli stora effekter även om det inte kommer så mycket regn, genom att det redan är så höga vattenflöden, säger Lisa Frost.

Utöver en klass 3-varning för höga vattenflöden runt Nissan har SMHI också utfärdat en klass 1-varning för högt vatten i Sjuhäradsbygden och i de västra delarna av Jönköpings län.

Tågen står stilla

För tågen är det helt stopp på sträckan Uddevalla-Munkedal. Detta drabbar också resande med anslutningar i Uddevalla mot Trollhättan och Göteborg.

Tågtrafiken på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad kommer att ligga nere hela onsdagen meddelade Trafikverket på onsdagsmorgonen.

På vissa ställen har banvallen rasat och på en del sträckor ligger rälsen helt under vatten.

Flera fastigheter översvämmade

I Munkedal hade sent på tisdagskvällen omkring 60 fastigheter översvämmats. En bit av länsväg 815 förbi båthamnen var helt bortspolad.

Trafikverket meddelade tidigt på onsdagsmorgonen att järnvägstrafiken mellan Uddevalla och Munkedal beräknas stå helt stilla minst fram till lunch.

Eftersom delar av E 6 också står under vatten kan ersättningstrafik för tågen få stora problem med att ta sig fram, varnar verket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Halland

Mer i ämnet