Klassiskt krukmakeri läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

De har gjort lergökar och fat sedan franska revolutionen, 1789. Nu går inte längre verksamheten i Falkenberg runt  och med det så läggs ett av Europas äldsta krukmakerier ned.

– 1789 startade Hans Törngren, en anfader till kan man väl säg, krukmakeriet. Samma år som stormingen av bastiljen i Frankrike, säger Bengt Törngren.

Det lilla huset på Krukmakaregatan i Falkenberg har stått där i över 200 år. Den gamla verkstaden är fylld av fat, koppar, vaser och lergökar. Det knarrar i det gamla trägolvet och drejskivan i hörnet skvallrar om att det sedan långt tillbaka i tiden har producerats lergods här.

Bengt Törngren som är sjunde generationens krukmakare har drivit Törngrens krukmakeri sedan 1982. I dag har han gått i pension och drejningen är främst en hobby. Verksamheten här är inte längre lönsam och därför har hans barn inte velat ta över – men det är inget han oroar sig över just nu.

– Det känns inte så där riktigt djupt. Vem vet vad mina barnbarn vill göra? Det får historien visa, säger han.

Orolig framtid

Något som han ser allvarligare på är framtiden för de gamla traditionella yrkena. 

– Man ska uppmärksamma de här kulturbitarna som finns i Sverige. Vi har glasen uppe i Småland som är på väg att försvinna kanske och mycket annat också. Det drivs till slut bara av ideella föreningar och det kanske inte är hållbart i längden, säger Bengt Törngren.

”Min och Anns livsgärning”

Förutom verkstaden driver han och hans fru Ann även en butik inne i centrala Falkenberg där de säljer sina varor. Framöver vill de öppna upp den gamla verkstaden för allmänheten. Men helt och hållet kommer han nog inte kunna släppa det som gjort verkstaden känd runt om i Falkenberg.

– Lergöken – ska den försvinna från Falkenberg nu? Nej, såpass får väl vi försöka ha igång det. 

Vad har krukmakeriet betytt för er?

– Det är väl min och Anns livsgärning att ha gått här nu och hållt i det i 30 år. Vi själva. Det är nog det jag är mest stolt över att vi två har gjort det, säger Bengt Törngren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.