Kostnaden för hyrsjuksköterskor kan få stora konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Enheter kan tvingas stänga och två sjukhus kan bli ett. Det befarar vårdförbundet som nu varnar för att de ökade kostnaderna för hyrsjuksköterskor kan komma att få stora konsekvenser för Hallands sjukhus.

– Konsekvensen blir ju att på sommaren stänger vi ner avdelningar och som det är nu idag, trots att det inte är sommar eller något speciellt sjukdomstillfälle så har man en avdelning halvt stängd för att vi inte har kompetensen för sjuksköterskor, säger Camilla Henningsson, ordförande för vårdförbundet i Halland.

I november 2013 låg kostnaden för hyrsjuksköterskor på Hallands sjukhus på drygt fem miljoner kronor. Vid samma tidpunkt i fjol hade siffran tickat upp till knappt 19 miljoner. Det är den stora personalbristen som gjort att man tvingats hyra in personal.

Personalbristen får också andra konsekvenser än ökade kostnader. Camilla Henningsson berättar att den nyöppnade medicinavdelningen endast kan ha 16 platser, trots att den rymmer 25, och att en annan medicinavdelning också kan tvingas stänga halva avdelningen. Men hon tror att personalbristen kan komma att få större konsekvenser än att man tvingas stänga ner enskilda avdelningar.

– Risken är ju att vi inte ens kan ha två sjukhus kvar och igång, och det är medborgarnas rättighet att få veta det här. Skattepengarna går inte till bra planering, säger hon.

Det är alltså realistiskt att tro att man kan tvingas stänga ett av akutsjukhusen?

– Så upplever jag det. När man har en så stor ökning på så kort tid och man inte gör någonting aktivt för att förändra det, då kommer vi att hamna där, säger hon.

”Platsjusteringar kan bli aktuella”

Från Hallands sjukhus menar man att problemet inte är så pass stort men man medger att man kan komma att behöva göra vissa förändringar.

– Att stänga ett akutsjukhus av bemanningsskäl ligger inte runt hörnet, det är inte aktuellt. Däremot kan platsjusteringar behöva göras, antalet platser som vi har öppna för våra patienter på klinikerna. Där påverkas vi nu av tillgängligheten på sjuksköterskor framförallt, säger Markus Lingman, verksamhetschef för medicinkliniken på Hallands sjukhus.

De platsjusteringar som kan behöva göras har alltså med hyrpersonalen att göra?

– Som det ser ut nu, ja

Tre gånger så hög kostnad

Hyrpersonalen som man tar in handlar framförallt om allmänsjuksköterskor utan specialkompetens och majoriteten har plockats in till medicinavdelningen. Region Halland konstaterar själva att kostnaden för en hyrsjuksköterska är tre gånger så hög som kostnaden för egen anställd personal. Men samtidigt tycker Markus Lingman på Hallands sjukhus att man ska komma ihåg hur liten del av antal sjuksköterskor på Hallands sjukhus, som hyrpersonalen utgör.

– Ska man sätta det lite i perspektiv så har vi på Hallands sjukhus ungefär 1200 sjuksköterskor anställda och i bemanningspersonalen så handlar det om ungefär 17 tjänster. Så det är i relation fortfarande en liten andel men helst ska den vara mindre, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.