En man vadar genom vattnet på Klockarvägen i Getinge. Foto: TT

Krav på kommunen efter översvämningarna i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Efter översvämningskatastrofen i Getinge vill nu samhällsföreningen att kommunen ska betala självrisken för försäkringskostnaderna.

Det var knappt två månader sedan, som delar av Getinge drabbades av kraftiga översvämningar. I dag är det värst drabbade området en ödslig plats, som är helt avspärrad under tiden som man arbetar med att sanera och torka ut lägenheterna.  

– Det var min första tanke att det här måste ju kommunen stötta, säger Kerstin V Carlsson, ordförande för Getinge samhällsförening.

Getinge samhällsförening vill nu att kommunen ska betala självrisken för de drygt 50 hushållen som drabbades. Argumenten handlar bland annat om att många av fastigheterna, som är från 50-talet, är byggda på sankmark. Att bostäderna ligger nära vattnet och att översvämningsskyddet vid Suseån är för svagt. Men för kommunen är det inte rimligt att stå för den kostnaden. 

– I första hand är det en relation mellan försäkringsbolaget och fastighetsägaren. Om en kommun ska gå in och täcka självrisken generellt, då får vi en helt ny situation, säger Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Förändrad omvärldssituation”

– Det är ju så att när de husen byggdes, för många år sedan, så såg det ut på ett sätt. Sedan ser vi att det under resans gång har skett klimatförändringar och en förändrad omvärldssituation och det påverkar naturligtvis. Men det är ju viktigt för oss när vi i framtiden planerar bostäder, säger Carl Fredrik Graf (M).

Det håller inte samhällsföreningen i Getinge med om. De tycker att kommunen har hela ansvaret,

– Det är ju kommunens lägenheter med ett kommunalt bolag, som äger lägenheterna, säger Kerstin V Carlsson.

Oro inför framtiden

Samhällsföreningen tror nu att det finns en oro hos de boende när det blir dags att flytta tillbaka.

– Att flytta tillbaka och veta att man ska bo i de här lägenheterna och tänka – när händer nästa översvämning? Det sitter i huvudet. Det är en katastrof, säger Kerstin V Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.