Foto: SVT/Carolina Nilsson

Kungsbacka satsar på boende för flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya boenden för ensamkommande flyktingbarn ska byggas i Kungsbacka. I augusti öppnar ett nytt boende i Anneberg.

Idag finns det ett hem för ensamkommande flyktingbarn i centrala Kungsbacka med tre platser. Därför tvingas kommunen att köpa platser på HVB-hem (hem för vård eller boende) i andra kommuner. Men framöver planerar man att bygga flera nya boenden runt om i kommunen.

– De här boendena är oerhört viktiga för att barnen ska kunna bosätta sig här och känna sig trygga i Kungsbacka, säger Mia Sjödahl, förvaltningschef för Individ och familjeomsorg i Kungsbacka.

Kungsbacka har tidigare fått kritik från länsstyrelsen för att man inte tar emot tillräckligt många ensamkommande barn. I mars i år tecknade kommunen ett nytt avtal med länsstyrelsen om att öka antalet platser i kommunen från tre till 12 stycken. I Anneberg har man redan börjat bygga för det nya boendet.

I augusti ska de tillfälliga paviljongerna stå klara för inflyttning och om två år kommer det riktiga boendet att vara klart. Även Kullavik, Åsa och Vallda är områden där kommunen tycker att det skulle vara lämpligt att bygga nya boenden för ensamkommande flyktingbarn.

– De kommande åren behövs flera boenden i Kungsbacka för att vi ska klara av vårt mottagande, säger Ulrika Granfors, verksamhetschef för kommunens fastigheter.

För Mia Sjödahl är det viktigt att de olika boendena finns spridda över hela kommunen.

– Det är viktigt för integrationen att de här barnen inte samlas på ett ställe, utan att de får gå i olika skolor och träffa svenska barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.