Feminismen står i fokus på Mjellby konstmuseum. Foto: SVT

Kvinnokamp på konstmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det feministiskt tema på Mjellby konstmuseum. I fokus står kvinnor som drev den feministiska kampen framåt med hjälp av fotot.

Fotografier på kvinnor. Tagna av kvinnor.

Det är vad som pryder väggarna på Mjellby konstmuseum utan för Halmstad just nu. I utställningen Woman skildras sjuttiotalets kvinnokamp genom kameralinsen.

I fokus stod löneskillnader, men också kampen för att frågor som rörde hemmet skulle ses som politiska och inte bara privata.

– Vissa av de här frågorna är kanske överspelade idag. Vi har inte lika begränsande hemmafrurollar och vi får utbilda oss så mycket vi vill och kan. Men det finns många andra teman som tyvärr är eviga på något sätt, säger Ylva Brännström vid Mjellby konstmuseum.

Och det är ett medvetet val att alla bilder är tagna av kvinnor.

– Det är främst män som har tittat på kvinnor, målat av kvinnor och gjort skulpturer av kvinnor. Det är väldigt sällan som kvinnor själva har fått chansen att visa hur bilden av dem själva är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.