Längre väntetid på akuterna

Uppdaterad
Publicerad

Så länge får du som patient i snitt räkna med att få vistas på akuterna i Halland.

Hallänningarna får sitta och vänta allt längre på akutmottagningarna. Från 2010 till 2013 så handlar det om i snitt ungefär tre kvarts längre vistelsetid på akuten. I snitt får hallänningen vistas totalt 3 timmar och 16 minuter på akuten. Det är en halv timma längre än medelvärdet för riket. Detta visar statistik från Socialstyrelsen.

Mats Eriksson (M) är ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen på Region Halland och han ser själv inget större problem med väntetiderna.

– Jag har inga bekymmer med det så länge de som har svårast bekymmer får komma in först. Om man inte har en så akut skada får man finna sig i att vänta lite längre, säger han.

Men varför ska hallänningen behöva vänta längre än genomsnittssvensken?

– Om man inte har så allvarlig åkomma får man finna sig i det. Sedan har vi gjort åtgärder. Vi har byggt ut akuten i Varberg där tillströmningen varit störst. Det är också så att fler slutbehandlas på akuten och då kan det ta lite längre tid.

Når inte målet

Faktum är dock att Regionen Halland inte når sitt eget mål för väntetider på akuten. I själva verket går utvecklingen åt fel håll. Målet är att 9 av 10 patienter som kommer till akuten ska vara där ifrån inom max fyra timmar. 2010 var det bara 8 av 10 patienter som var där ifrån inom den tiden. Ifjol endast 7 av 10.

– Självklart hade vi varit gladare om vi legat högre upp. Men jag ser det inte så allvarligt att om det är de inte har så allvarliga skador som får vänta lite längre, säger Mats Eriksson (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.