Lastbilskortegen ”Här stannar Sverige” Foto: SVT

Lastbilsprotest i Halland

Uppdaterad
Publicerad

I en dryg månads tid har Sveriges yrkeschaufförer protesterat mot ojämlika arbetsvillkor mellan svenska och utländska förare. I helgen slöt de halländska förarna upp.

– Vi vill uppmärksamma varbergsborna och hela svenska folket på den befängda situation vi har i åkerinäringen. Med en osund konkurrens, med en olikhet inför lagen, säger yrkeschaufför Mathias Bruno.

Det är efter en uppmärksammad dom tidigare i höstas där en makedonisk chaufför som kört med falskt pass och körkort friades av tingsrätten som lastbilschaufförerna reagerat.  

Under parollen ”Här stannar Sverige” protesterar Sveriges yrkesförare. Tanken är att de varje dag klockan 12 och vid midnatt ska stanna längs vägkanten i 15 minuter. Målet är lika villkor för både svenska och utländska chaufförer.

– Det kan inte vara meningen att vi som yrkeschaufförer eller vanliga svensson ska riskera livet bara för att speditörerna ska tjäna pengar på billiga chaufförer, säger Mathias Bruno.

Under lördagen var det dags för de halländska chaufförerna att utföra en lokal aktion i form av lastbilskorteger i båda Varberg och Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.