Miljögifter funna vid marken för nya Varbergstunneln

Uppdaterad
Publicerad

Provborrningar inför Varbergstunneln visar att det finns mycket miljöfarliga föroreningar i marken. Strax norr om stationen i Varberg har man även hittat cancerframkallande ämnen i grundvattnet. Men enligt Trafikverket ska fynden inte påverka den planerade byggstarten 2019.

Sedan i somras har Trafikverket genomfört markundersökningar och provborrat inför bygget av Varbergtunneln och mätningarna har visat att det gömmer sig en hel del oönskade partiklar under marken i stan. Strax norr om stationen i Varberg har man påträffat trikloretylen, ett cancerframkallande ämne som tidigare användes som lösningsmedel inom industrin, i grundvattnet nio meter ner i marken.

Jesper Mårtesson, ansvarig för miljö och tillstånd i projekt Varbergstunneln, menar dock att det inte finns någon risk att föroreningarna ska spridas under tunnelbygget.

Bygget av Varbergstunneln

– Där det ligger i dag kan jag inte se att det utgör någon risk för allmänheten. Sen så får man väl se om det har någon påverkan på miljön, men för konstruktionen och allmänheten utgör inte detta någon risk, säger han till Hallandsnytt.

Trafikverket beräknar att mätningarna ska vara klara innan jul, sen ska en plan för hur föroreningarna ska hanteras arbetas fram tillsammans med Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Varberg.

Enligt Trafikverket påverkar fynden dock inte tunnelbygget i någon större utsträckning.

– Det är ju känt sen tidigare att det är förorenad mark i området. Det är gamla industriverksamheter som har funnits här under väldigt lång tid.

Kommer det här göra tunnelbygget dyrare?

– Nej, det finns ingenting som pekar på att det blir dyrare.

Kommer det att fölrdröja arbetet?

Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Varbergstunneln

Mer i ämnet