Foto: SVT

Översvämningar i Getinge ska förebyggas

Uppdaterad
Publicerad

Vallar och ett rekreationsområde är åtgärder som skulle kunna förebygga översvämningar i Getinge.

I höst kommer Halmstad kommun utreda vad som ska göras. Samtidigt får kommunen kritik för att handla för långsamt.

Det kraftiga regnet gjorde att det utlystes katastrofläge i Getinge förra veckan. Men att Suseån svämmar över är inte ett okänt problem.

Översvämningar i Halland

Maria Johansson som bott i samhället sedan 50-talet tycker att kommunen skulle agerat långt tidigare.

– De kunde ju ha lagt vallar när de vet. De la ju vallar då 2002 men de är ju underminerade nu, säger hon.

Kritiken kommer även från Suseåns Vattenråd som i flera år påpekat för kommunen att det är bråttom att göra något.

– Att det svämmar över i Getinge det har man vetat i hundra år, säger Sven Olov Johansson.

Han har flera idéer om vad som behöver göras och att det är i Getinge samhälle åtgärderna ska till. Det handlar bland annat om ett rekreationsområde på högre höjd som skulle kunna få svämma över men stoppa upp vattnet och förhindra översvämningar i hus.

– Samhällsekonomiskt hade det ju varit bättre att det gjordes innan, påpekar Sven Olov Johansson.

Kommunen har idéer om våtmarker och vallar. Vattenrådet har redan innan påpekat att det är i Getinge samhälle som någonting ska göras. Getinge är sedan förra året ett prioriterat område för kommunen och den här hösten ska experter utreda vad det är som behöver göras.

– Vi utreder ju hela tiden. Det ligger redan i planprocesserna och vi håller just nu på med upphandlingar. Det är klart man kan säga att åtgärderna borde gjorts tidigare men vi var inte beredda på det här så här tidigt, säger Fredrik Geijer.

Men rådet har ju påpekat det här, varför har ni inte lyssnat?

– Vi har lyssnat men inte vidtagit åtgärderna. Det är bara att beklaga, svarar han.

Nu kommer varningssystem i vattendrag att uppdateras och det är en åtgärd som kommer att ske omedelbart. Kommunen tittar också på hur man ska kunna påskynda processen med åtgärdspaket men som tidsplanen ser ut idag kommer det att finnas på plats först 2016. Att det inte kommer ett likadant skyfall igen kan bara kommunen och inte minst Getingebor bara hoppas på.

– Då blir det ju samma elände igen. Kommer det igen kanske ännu större områden blir översvämmade, säger Getingebon Maria Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Halland

Mer i ämnet