Foto: SVT

Observatoriet byter skal

Uppdaterad
Publicerad

På rymdobservatoriet i Onsala byter man just nu, panel för panel, ut det skal som skyddar det stora radioteleskopet.

Observatoriet kan vid första anblicken se ut som en gigantisk golfboll har landat vid havet på Onsala halvön. Och det har legat här i nästan 40 år nu. Ständigt utforskande vår plats i universum.

Skalet som skyddar radioteleskopet, kallas för radom, och har gjort sitt. Totalt består det av 620 triangelformade paneler i glasfiberarmerad plast. De nya panelerna blir lite mörkare än de gamla som blivit övermålade ett antal gånger.

– Det mest kritiska skedet var förra veckan, när vi bytte kalotten på radomen, och de översta 50 panelerna byttes ut på en och samma gång. Det var ett viktigt kritiskt ögonblick och det gick jättebra, säger Robert Cumming, astronom och informatör på Onsala rymdlaboratorium.

Hittar grundstenarna till livet

– En spännande upptäckt från förra året, som gjordes härifrån, var upptäckten av små moln som kan bilda fria planeter, som inte har stjärnor i sin närhet och det gjordes med hjälp av bland annat det här teleskopet,  säger Robert Cumming.

Robert Cumming är verkligen passionerad. Han berättar att teleskopet på Onsala hjälper oss att ta reda på varifrån vi kommer och hur grundstenarna till liv, stjärnor och planeter kom till.

Tror du att det här teleskopet kommer att finnas kvar om 40 år?

– Det hoppas jag absolut! Det skulle inte förvåna mig, men vi får se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.