Foto: SVT

Oklart i Hylte efter val

Uppdaterad
Publicerad

I Hylte har det politiska läget skakats om. Socialdemokraterna blev största parti och Sverigedemokraterna hamnade i vågmästarrollen. Och den sedan tidigare styrande Hyltealliansen har nu tappat sin majoritet.

I Hylte är den politiska situationen, dagen efter valet, minst sagt oklar. Centerpartiet gick framåt men i och med att övriga allianspartier, inklusive det lokala partiet Kommunens Väl, tappade mandat – så innebär det att hela Hyltealliansen förlorar sin majoritet i kommunen.

– Det är ett knepigt läge, som man också kunde ana innan när man såg opinionsmätningarna på nationell nivå. Det gör ju att vi får börja samtala med varandra nu, partierna mellan, säger Henrik Erlingson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Val 2014: Västsverige

Vågmästarrollen har Sverigedemokraterna fått med sina drygt 11 procent i kommunvalet. Men där stänger båda sidorna dörren till ett samarbete.

– Nej, det är inte aktuellt, säger Henrik Erlingson.

– Jag utesluter inte samarbete med något parti förutom just Sverigedemokraterna, där vi inte har samma ideologiska grund som dem. Där blir inget samarbete med Sverigedemokraterna för vår del, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

– Jag tycker att det är tråkigt, inte minst för Hylteborna. Tror man på demokrati och yttrandefrihet och att demokrati är att stöta och blöta åsikter och komma fram till kompromisser – då tycker jag att man ska kunna sitta ner och samtala. Vi är öppna för att samtala med alla partier och beredda att samarbeta med dem som ger oss mest tillbaka, så att vi kan få igenom vår politik, säger Ronny Ledström, ordförande för SD Halmstad/Hylte.  

Socialdemokraterna är alltså det parti som fick flest röster i Hylte, men inte heller dem sitter i någon majoritet. Hur samarbetet med övriga partier kommer se ut, vill socialdemokraterna i dag inte svara på.

– Det får vi se, utifrån de diskussioner som kommer bli här framåt. Innan dess är det svårt att säga vad det blir för styre, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet