Oklart styre i flera halländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I flera av de halländska kommunerna är det politiska läget fortfarande oklart. Det hålls förhandlingar, men vilka typer av samarbeten det kommer att bli är långt ifrån klart.

Troligtvis kommer det bli ett fortsatt alliansstyre i Laholm. Alliansen har ingen egen majoritet, men fick fem mandat mer än vad oppositionen fick totalt. Enligt Erling Cronqvist (C), kommunstyrelsens vice ordförande, så stänger alliansen dörren när det kommer till ett samarbete med Sverigedemokraterna. Däremot kommer de att sätta sig ner i diskussioner med Miljöpartiet. 

Ingen majoritet

I Falkenberg är det än så länge oklart. Centern blev det största borgerliga partiet och Socialdemokraterna var det parti som fick flest röster. Just nu pågår det förhandlingar, men hur ett eventuellt samarbete kommer att se ut, finns det inget svar på ännu.

Val 2014: Västsverige

Inte heller i Hylte har det politiska pusslet blivit färdigt. Varken Hyltealliansen eller de rödgröna fick någon majoritet. Men ett samarbete med vågmästarna Sverigedemokraterna säger de två största partierna – Socialdemokraterna och Centerpartiet – nej till. Istället öppnar man upp för ett samarbete över blockgränserna, men vilka partier som kommer att ingå i ett framtida samarbete vill man inte säga i nuläget. 

Borgerligt i Kungsbacka och Varberg

Det som är klart är att alliansen kommer att fortsätta att ha makten i både Kungsbacka och Varberg. I Kungsbacka fick alliansen en klar majoritet – där Moderaterna med god marginal blev största parti. SD gjorde stora framgångar och blev fjärde största parti. 

I Varberg fick alliansen ingen majoritet och största partiet blev Socialdemokraterna. Men när Miljöpartiet valde att gå till alliansen för ett samarbete innebär det att de blågröna nu kommer att styra i Varberg. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet