Orenat avloppsvatten rann ut i Ätran

Uppdaterad
Publicerad

De stora regnmängderna har orsakat problem för flera mindre reningsverk och orenat avloppsvatten har runnit ut i Ätran.

– Under de 13 år jag jobbat har jag aldrig varit med om att det fallit så mycket regnvatten på så kort tid. Det blir egentligen problem på alla små reningsverk med så enorma vattenflöden, säger Andreas Petersén till Hallands Nyheter.

Han är driftledare för cirka 25 mindre verk i Falkenberg och Varberg och det var tre av dessa reningsverk som inte klarade av en fullgod rening.

Vid reningsverket i byn Ätran rann omkring 200 kubikmeter avloppsvatten blandat med regnvatten ut i Ätran utan att renas.

I Gällared översvämmades hela reningsverket i nästan två dygn och avloppsvatten rann ut i Ätran. Men reningsverket är litet och det var bara avlopp från ett 40-tal personer som gick ut orenat.

Även reningsverket i Källsjö hade problem och klarade inte av att rena allt avlopssvatten utan en del rann ut i en liten å vid verket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.