Vattenbuffel i stället för oxfilé på pizza i Halland. Foto: TT

Pizzerians oxfilé var vattenbuffel

Uppdaterad
Publicerad

Det som en pizzeria i Hylte i sin meny presenterade som oxfilé visade sig vara kött från vattenbuffel. Pizzerians ägare uppges vara chockade och Livsmedelsverket ska nu ta tag i ärendet.

Inspektörerna i Hylte konstaterade i mitten av september att en köttförpackning saknade märkning och beslutade att skicka det på analys. Svaren från analysen var häpnadsväckande.

– Pizzerians ägare blev chockade. De trodde att det var oxfilé som de fått från leverantören, säger livsmedelsinspektören till SVT Hallandsnytt.

Försäljningen stoppad

I samband med händelsen har nu pizzerian förbjudits att sälja köttet och leverantörerna som finns i södra Sverige ska ha stoppat försäljningen. Även leverantörerna ska enligt inspektörens uppfattning blivit chockade. Ärendet har nu gått vidare till Livsmedelsverket.

– Det är oklart var köttet kommer ifrån från början. Jag har inte varit med om något liknande men känner till att det förekommit utredningar i andra kommuner tidigare i år kring just detta, säger kommunens livsmedelsinspektör.

SVT Hallandsnytt har pratat med personal på pizzerian som är upprörd över situationen.

– Vi har bytt leverantör och vi är arga på leverantören, säger en anställd.

Lever vilt i Sydostasien

I mars i år rapporterade SVT Östnytt om en skandal med felmärkt kött som även då handlade om buffelkött. Leverantören den gången fanns i Östergötland och köttet kunde vidare spåras till Italien.

Enligt inspektörens rapport handlar det om buffelkött tillhörande Bubalus bubalis, alltså vattenbuffel. En snabb sökning på Wikipedia visar att vattenbuffel i vilt tillstånd endast finns i något tusental i Indien och Sydostasien. Tama vattenbufflar ska dock finnas även på andra håll i världen.

Fakta

Förtydligande: I en tidigare version av den här artikeln kunde det framstå som att en enskild pizzeria var utpekad. Detta var inte vår avsikt, och vi beklagar om det har uppfattats så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.