Polisen som sköt knivmannen får behålla jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Den Halländske polis som sköt ihjäl en knivbeväpnad man i Varberg får behålla sitt jobb. Det har polisens personalansvarsnämnd beslutat.

Sommaren 2013 skakades Varberg av ett brutalt knivdåd. En ensam man beväpnad med kniv attackerade flera personer. En äldre kvinna avled.

Polis kallades till platsen och avlossade totalt fem skott mot den beväpnade mannen. Han avled av sina skador.

Knivdåd i Varberg

Åklagaren valde att starta en brottsutredning mot polisen som avlossade skotten. Han åtalades för vållande till annans död alternativt tjänstefel. Rättegången mot polisen startar senare i vår.

Behåller jobbet

Nu meddelar Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd att mannen kommer att få behålla sitt jobb oavsett om han fälls eller frias i domstolen.

Vid större rättegångar är det rutin att tingsrätten begär in ett yttrande från den åtalades arbetsgivare, för att sedan kunna väga in det i sin bedömning.

– Det här är ett yttrande till tingsrätten som inte är bindande, men vi har försökt göra en så korrekt bedömning som möjligt hur vi kommer att agera, säger Lotta Gustavsson vice ordförande i polisens personalansvarsnämnd till SVT Hallandsnytt.

Har skjutits upp

I yttrandet från personalansvarsnämnden  står det att man ”noterar att NN är åtalad för ett oaktsamhetsbrott, och gör bedömningen att han inte kommer att skiljas från sin anställning om han skulle dömas i enlighet med åtalet”

Rättegången mot polisen kommer att starta den 20 maj vid Varbergs tingsrätt. Den har skjutits upp eftersom försvaret velat få in fler vittnesuppgifter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Varberg

Mer i ämnet