Politikerna i Halland debatterar vården

Uppdaterad
Publicerad

Ökade väntetider och blödande ekonomi. Det är några av ämnena som diskuterades i SVT Hallandsnytts sjukvårdsdebatt

I fem veckor har Hallandsnytt granskat vården inför valet i höst. Nu lät vi två av regionens sjukvårdspolitiker mötas i en debatt. Fyra ämnen diskuterades: Bemanningsproblem, underskott i ekonomin, vårdvalet och ökade väntetider på akuterna.

Längre väntetider

Val 2014: Västsverige

Som SVT Hallandsnytt berättat tidigare får hallänningarna vistas allt längre på akuterna. Målet är att nio av tio patienter som kommer till akuten ska vara därifrån inom max fyra timmar. Förra året var det endast sju av tio som var ifrån akuten inom den tiden.

– Det här är absolut inte bra. Vår ide är att jobba mer förebyggande. Se till så att vårdcentralerna tar ett större ansvar, säger Lise-Lotte Bensköld-Olsson (S), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Vad beror det på att ni inte nått målet?

– Det beror på att vi haft en ganska kraftig inströmning av patienter, säger Mats Eriksson (M), ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Oense om vårdvalet

Ett ämne som det råder delade meningar om bland politikerna är det utökade vårdvalet. Sedan tidigare kan du som hallänning välja vilken vårdcentral du vill gå till. Efter årsskiftet kan du även välja viss specialiserad sjukvård, som hudsjukvård och vuxenpsykiatri, både bland privata och offentliga vårdgivare.

Mats Eriksson (M) vill se mer av det här i framtiden. Lise-Lotte Bensköld-Olsson (S), är kritisk.

– Det är inte i Hylte du etablerar dig som företagare utan det är i norra Halland. Det riskerar den jämlika sjukvården i Halland på sikt, säger hon.

Har ni haft någon privat vårdgivare som velat etablera sig i Hylte?

– Nej inte i Hylte. Det är väl Kungsbacka och så tror jag det är på gång i ett par orter till. Jag ser inte det som det största bekymret. Vi har en väl tillgodosedd vård som är geografiskt nära nästan var du än är i Halland. Jag tycker att det är bättre att det finns fler att välja på än att det inte finns någon alls, säger Mats Eriksson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet