Politikerna som är äldst och yngst

Uppdaterad
Publicerad

Medelåldern hos de framtida politikerna i Halland kan bli 51 år efter valet. Det visar SVT Hallandsnytts uträkning. Men det finns de som sticker ut.

– När man är yngre och är gift och har barn, familj och karriär då hinner man inte med politiken, säger den äldsta av de politiker som kan bli valda nästa år, 82-åriga Arnold Gustavsson (SPI).

SVT Hallandsnytt har gjort en koll på valsedlarna i Halland. För att kunna se mönster har vi utgått från att alla partier får lika många mandat efter valet som de har idag. Sen har vi placerat in dem som står på årets listor. Då kan man se att medelåldern kan hamna på 51 år.

Val 2014: Västsverige

Men det finns de som sticker ut. En av de yngsta i Halland står redan som 18-åring som första namn på moderaternas lista i Falkenberg.

– Det var en ganska stor chock, det var inget jag hade väntat mig. Men sen fick det sjunka in och då börjar man inse vilket stort förtroende det är och att det är väldigt kul att medlemmarna tror på mig, säger den 18-åriga politikern Filip Bertilsson (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet