Kyrkan på bilden har inte med den avstängda prästen att göra. Foto: SVT

Präst får inte länge vara präst

Uppdaterad
Publicerad

En präst i norra Halland mister behörigheten att vara präst. Enligt Domkapitlet har prästen brutit mot prästlöftena och uttalat sig grovt klandervärt.

I en predikan 2013 förklarade prästen, enligt ett pressmeddelande från Svenska Kyrkan, att de som säger ja till prästvigda kvinnor går miste om frälsningen.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. En präst viktigaste uppgift är att förkunna evangeliet om människors frälsning. I det här fallet har prästen blandat samman detta med sina personliga åsikter när det gäller prästvigda kvinnor, säger biskop Per Eckerdal.

Enligt biskop Per Eckerdal har prästen uttryckt sig på ett sådant sätt, att villkoret för frälsning är att man säger nej till prästvigda kvinnor, att det är ett villkor för att vara accepterad av Gud. Detta är inte förenligt med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

– Bara tanken på att prästens kön skulle vara frälsningsavgörande är häpnadsväckande, säger Per Eckerdal.

Domkapitlet har kunnat ta del av predikan genom den inspelning som gjordes i kyrkan.

Beslutet kan överklagas till Svenska kyrkans överklagandenämnd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.