Privata arbetsgivare anställer oftare från gymnasiesärskola

Uppdaterad
Publicerad

När det handlar om att anställa unga från gymnasiesärskolan är de privata arbetsgivarna långt mycket bättre än vad kommunerna är. Någonting som man nu vill förändra i Falkenbergs kommun.

27-årige Patrik Persson går som lärling på ett privatägt hunddagis i Falkenberg. Tidigare gick han på gymnasiesärskolan och i dag läser han på Lärvux – en utbildning för vuxna över 20 år med intellektuell funktionsnedsättning och det var genom utbildningen som han fick sin lärlingsplats.

– Man går ut och promenerar med hundarna och vid middagstid ger vi dem mat. Jag trivs jättebra här. Det är bra kollegor och man blir så glad när man kommer till hundarna och de blir glada när man kommer hit också, säger Patrik Persson.

I jämförelse med kommunen är det just de privata arbetsgivarna som är bättre på att ta emot personer som gått gymnasiesärskolan. På kommunen inser man nu problemet.

– Jag tror generellt sett att kommunen är ganska så stora arbetsgivare, vilket gör att det kan bli spretigt och ingen tar ett helheltsansvar för frågan. Jag tror att man behöver samla resurser och köra ett projekt eller en samordnad insats för att reda ut det här, säger Malin Krantz, socialchef på Falkenbergs kommun.  

Kommunen satsar

Nu har Falkenbergs kommun avsatt 1,5 miljoner på projektet Steget Vidare som satsar på att få ut unga från gymnasiesärskolan till kommunala verksamheter. Ett projekt som än så länge ligger i startgroparna men som ska pågå i tre år.

– Det innebär att vi aktivt tittar på vad det finns för möjligheter och aktivt går in tidigt i utbildningen på gymnasiesärskolan och försöka styra och matcha ungdomar mot arbetsplatser. Så att möjligheten att kunna få en anställning blir lättare när man är färdig, säger Ola Westmar, projektsamordnare för Steget Vidare.

– Tidigare på gymnasiesärskolan, så kanske man inte riktigt hade den röda tråden, som vi kan ha nu. I och med att vi kan jobba hela vägen från gymnasiesärskolan ut i vuxenvärlden, säger Ola Westmar.

Kommunen är en väldigt stor arbetsgivare, hur kommer det sig att man inte har fångat upp den här gruppen av ungdomar?

– Det är en fråga vi ställer oss själva också, varför vi inte är bättre på det här? Vi måste ha en kanal in hos oss och vi måste visa ett intresse från vår sida. Vi är en mycket stor arbetsgivare och genom det här projektet kommer vi kunna få kanaler in i verksamheten på ett annat sätt än vad vi har haft tidigare, säger Malin Krantz. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.