Region Hallands ordförande ryter ifrån mot Vårdförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Region Hallands ordförande Mats Eriksson (M) ryter nu ifrån mot det påstående om att ett av Hallands akutsjukhus skulle vara hotat om kostnaderna för hyrsjuksköterskor fortsätter att öka på Hallands sjukhus. Något Vårdförbundet i går menade kunde bli en konsekvens.

– Det var nog ett av de mest befängda påståenden som jag har hört måste jag säga. Att våra kostnader på 19-20 miljoner (för hyrsjuksköterskor) sätts i relation till två miljarder (sjukvårdsbudgeten). Vi har mellan 1 200-1 300 sjuksköterskor varav 17 är från bemanningsföretag, säger han.

Det var i går som SVT Hallandsnytt kunde berätta om Vårdförbundets oro för de ökade kostnaderna för hyrsjuksköterskor och man befarade till och med att ett av två akutsjukhus i Halland skulle tvingas lägga ner om politikerna inte agerade mot de ökade kostnaderna. Mats Eriksson menar dock att man har agerat i form av att höja lönerna för vissa sjuksköterskegrupper som exempelvis allmännsjuksköterskor med längre erfarenhet och nattpersonal.

– Man har faktiskt fått en höjning på sju-åtta procent i sjuksköterskekollektivet. Det är extremt mycket i en sådan låginflationsekonomi som vi har, säger han. 

En del av höjningarna som har gjorts handlar om tillägg och inte rena löneförhöjningar. Ett tillägg kan ju plockas bort lika snabbt som det läggs till, varför gör man inte höjningarna permanenta?

– Det ska vi ta ställning till i höst och det är ju för att vi måste utvärdera om det gett önskar resultat. Hittills ser det ganska bra ut, säger Mats Eriksson (M).

För två år sedan sa du att du att du hoppades på att kostnaderna för hyrpersonal skulle halveras, det har de inte gjort utan istället skjutit i höjden, när tror du att man ser den här halveringen?

– Ja, det var ju vanskligt av mig att lova det då, men jag trodde faktiskt på det. Sedan har utvecklingen varit en annan men jag hoppas åtminstone att vi bryter kurvan under året men man ska väl vara lite försiktig med att säga ett datum för när det har halverats, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.