Familjen Mikael Jönsson, Camilla Broberg och döttrarna Alexandra och Jasmne är vana vid att Nissan svämmar över, trots att ån rinner en halv kilometer från hemmet strax utanför Åled. För att ta sig från gården måste de nu ro ut till landsvägen. Foto: TT

Roddbåt blev familjens räddning

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Brobergs och Mikael Jönssons bostadshus i Åleds utkanter var i tisdags ytterst nära att bli översvämmat, men när det återstod bara centimetrar för att vattnet skulle tränga in i hemmet började det i stället att sjunka undan. Även dagen därpå såg dock huset ut som det vore byggt mitt i en sjö. En roddbåt är familjens räddning.

– Det är tur att vi har en eka. Utan den skulle vi ha varit isolerade och barnen inte kunnat ta sig till skolan, säger Camilla Broberg.

– Båten åkte fram i måndags. Vi får ro över en stor äng och söka ett lite högre, torrt ställe vid vägen här förbi. Bilen är i garaget och går inte att använda så länge vattnet står så högt som det gör.

Kan skymta gräset

Under en stor del av onsdagsförmiddagen regnade det. Ändå såg det, enligt paret Broberg-Jönsson, ut som att vattennivån fortsätter att sjunka, fast inte så snabbt som tidigare.

– Vi hoppas att faran är över nu. På sina håll kan vi till och med skymta gräset, säger Camilla Broberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.