Sällsynt fisk har spolats upp på Tylösand. Foto: Emil Bjarme

Spektakulär klumpfisk hittad i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Det är den tjocka, ganska fula fisken klumpfisken som hittats död på stranden.

Det var i onsdags Emil Bjarme från Halmstad var ute och gick med hunden Märta som de gjorde upptäckten i Tylösand.

En fena stack upp ur sanden och när Emil sköljt av fisken blev han förvånad över dess utseende.

– Den ser ju helt sjuk ut, gissar att den väger mellan tre och fem kilogram, berättar han.

Fisken trivs egentligen i varmare vatten och hör inte hemma här, men det har hänt tidigare att fisken hittats på stränder i Halland.

Klumfiskar finns över hela världen i varma tempererade hav. Under varmare perioder kommer de även in i Skagerrak. Varje höst kommer ett fåtal rapporter om strandade döda klumpfiskar i Halland, men även i Bohuslän.

Klumpfisken äter maneter

– Det är en viss ålderskategori som hittas här, säger Kennet Lundin marinbiolog vid Naturhistoriska museet i Göteborg. De brukar vara ungefär en halvmeter långa. En fullvuxen klumpfisk däremot blir 4 meter lång och dess huvudsakliga föda består av maneter.

– Den här fisken som hittats har hamnat i en återvändsgränd. Det har blivit för kallt för den här i Skagerrak, säger Kennet Lundin. Det är ovanligt att den hittats nu i december. Vanligtvis hittas de i slutet av oktober eller början av november. Men det har ju varit rekordvarmt i Skagerrak i år.

Hunden Märta snaskade lite på fisken och verkade gilla den.

– Hon tyckte det var gott. Jag tyckte det var äckligt bara. Men den är ju spektakulär, säger Emil Bjarme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.