Foto: SVT Design

Se vart dina skattepengar går

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket av dina pengar går till skatt egentligen? SVT Hallandsnytt har tittat på skillnaderna i Halland och reder ut vart dina pengar går.

Vilken inkomstskatt du får betala beror helt och hållet på vart du bor. För en person med en svensk medellön kan det skilja mer än 4000 kronor om året om du bor med bara 20 minuters körtid emellan.

Skatteverkets hemsida kan du se hur skatten ser ut just där du bor.

Statlig skatt betalas bara av de i Sverige som har en lite högre inkomst. Alla som betalar inkomstskatt gör det dock till kommunen, regionen och en begravningsavgift. Och för dem som är medlemmar i Svenska kyrkan tas även en kyrkoskatt ut.

Kommunalskatt: I Halland ser det inte ut att bli någon höjning av skatten i någon av kommunerna efter valet. 

Landstingsskatt: Region Halland har i huvudsak ansvar för sjukvården och infrastrukturen i länet. Här kommer skatten för alla hallänningar att höjas med 40 öre nästa år.

Begravningsavgift: Den här ser lite olika ut i olika församlingsområden men betalas oavsett om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Den är i snitt på 0,22 procent.

Kyrkoskatt: Den här skatten tas bara ut från dig som är medlem i Svenska kyrkan. Den ligger på runt en eller upp till två procent av din lön. För vissa församlingsområden kan kyrkoskatten komma att ändras nu efter kyrkovalet.

Statlig skatt: Betalas bara av dem med högre inkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.