Selfien i fokus på Halmstad konsthall Foto: svt

Selfien i fokus på Halmstad konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Självporträttet står i fokuset när Halmstad konsthall nu ställer ut Halmstadbornas egna målade självporträtt. De har också fått skicka in sina seilfies eller wefies som det också heter när man är många med på bilden.

Tavlorna som just nu pryder Halmstad Konsthalls väggar föreställer alla Halmstadbor. Tavlorna är gjorda i traditionella tekniker som olja, akryl och kol.

– Det är ett forskande i sitt eget ansikte och hur man känner sig just då. Den ena dagen är inte den andra lik, berättar konstnären Rosa Ekelund.

Hon målade sitt första självporträtt 1985. Tavlan är i mörka oljefärger och på en stol sitter den då unga konstnären i en kortare frisyr än den hon har idag.

– Det är spännande med självporträtt samtidigt som man ju vill att det ska bli fint, säger hon och skrattar.

Under kulturnatten i helgen visades selfies som Halmstadbor taggat på instagram upp på Halmstad teaters fasad för hela stan att beskåda.

Men är det verkligen konst att ta ett foto av sig på mobilen?

– Det kan man diskutera. Men det finns ju alla möjliga sätt att göra selfies nuförtiden med appar och allt möjligt. Så ja det kan det ju vara på ett sätt, säger Karin Ekdahl, koordinator vid Halmstad Konsthall.

– Vad är inte konst idag egentligen? Det är i allafall väldigt roligt, säger Rosa Ekelund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.