Grafik: SVT Foto: SVT Design/Eva Eliasson

Skolbusschaufför: ”Slå han så kör vi”

Uppdaterad
Publicerad

Skolbusschauffören hejade på när en elev med funktionsnedsättning misshandlades.

Nu kräver Skolinspektionen att Varbergs kommun vidtar åtgärder för att förhindra att eleven utsätts för kränkande behandling i framtiden.

Utsattes för knytnävsslag

Det var på skolbussen som eleven utsattes för knytnävslag av två andra elever, enligt Skolinspektionens utredning. De andra eleverna hade uppmanat eleven att säga så många fula ord som möjligt, vilket ledde till att busschauffören stannade bussen. Busschauffören uppmanade de andra elever i skolbussen att ”slå han så kör vi” och hejade på förloppet.

Händelsen filmades

Händelsen filmades och Skolinspektionen och har tagit del av en ljudupptagning av det som inträffat. Skolinspektionen bedömer att busschauffören utsatt eleven för verbala kränkningar, vilket ledde till att eleven utsattes för fysiska kränkningar av andra elever. Busschauffören polisanmäldes och togs omgående ur tjänst för skolskjutsen.

Kränkts med maktlekar

Eleven har, förutom misshandeln på skolbussen, dessutom flera gånger kränkts, bland annat genom maktlekar. Skolan har uppgett att de vidtagit åtgärder på grund av det som hänt, att tid avsatts för att diskutera det med eleverna och värderingsövningar genomförts med klassen.

I Skolinspektionens utredning framgår det dock att elevens behov inte utretts ordentligt, samt att åtgärdsprogrammet inte är tillräckligt. Kommunen måste nu åtgärda dessa brister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.