Skolstädning oroar lärare

Uppdaterad
Publicerad

Lärare och förskolelärare i Halmstad oroar sig nu för att städning kan bli en del av deras schema. Skärpta regler gör att städningen som redan görs inte längre räcker.

Tvätta gardiner och dammtorka hyllor, det kan bli en del av lärarnas arbetsuppgifter i Halmstad. Skärpta regler från folkhälsomyndigheten gör att den städningen som utförs av kommunen inte längre räcker.

Det är därför upp till varje skola och förskola att besluta om man vill ta pengar från sin egen budget för att köpa in städ, eller göra städuppgifterna själva. Jessica Malmberg är lärare på Linehedsskolan i Halmstad och undervisar i klasser från F-6, och hon oroas över att ännu en arbetsuppgift kan komma att läggas på lärarna.

– Jag tror inte att undervisningen hade hållit samma klass eftersom att vi inte hade haft lika mycket tid att planera den och lika mycket tid att lägga på eleverna, säger hon.

Medhåll från lärarförbundet

Hon får också medhåll från Lärarförbundet i Halmstad som tycker att det är orimligt att lägga städuppgifter på lärarpersonalen.

– Det här ska sättas in i sitt sammanhang där lärare idag har alltför mycket bisysslor i form av dokumentation och annat. Och nu ska även de här uppgifterna hamna i våra medlemmars knä, säger Bernt-Olof Bengtsson, ordförande för lärarförbundet i Halmstad,

”Handlar inte om en dagligdags städning”

Från kommunen menar man dock att om en skola väljer att lägga städuppgifterna på lärarna, så handlar det inte om en daglig städning.

– Det är vissa specifika städuppgifter som det handlar om. Det är inte så att det är dagligdags städuppgifter som man utför, säger Richard Mortenlind, förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

Men även om det inte handlar om en daglig städning så har lärarförbundet i Halmstad lämnat in en skrivelse till kommunen där man tydligt markerar att städning inte ska bli en del av lärare- och förskolelärares arbetsuppgifter. Jessica Malmberg menar att städningen bara skulle bli ännu en stressfaktor i en redan stressig vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.