Foto: Mark Baker / TT

Skyfall över Halland

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt regn på måndagsmorgonen gav problem i södra Halland.

Bland annat fick vårdcentralen i Oskarström stänga några timmar sedan lokalerna blivit översvämmade. Patienterna hänvisades under förmiddagen till vårdcentralen Vallås i Halmstad. Inte förrän under tisdagseftermiddagen förväntas Oskarströms vårdcentral kunna öppna igen.

– Vi kan inte ta in patienter eftersom att de får vada för att komma in på vårdcentralen, säger vårdcentralschef Katarina Samskog till SVT Hallandsnytt.

Översvämningar i Halland

Stängda vägar

Vägar i området har också hamnat under vatten. Viadukten under E6 väster om Fröllinge är översvämmad och väg 629 genom centrala Getinge är avstängd på grund av översvämning.

På riksväg 26 i höjd med Ekelund söder om Hylte har det bildats en större vattensamling i riktning mot Halmstad, något som har stor påverkan på trafiken.

Flera byggnader har vattenfyllda källare och SOS får många larm från områdena kring Getinge, Slöinge, Hyltebruk och Oskarström.

Höga vattenflöden

– Just nu har vi en ökande prognos med översvämningar i en viss del av Halmstad. Vi jobbar febrilt just nu, säger Magnus Wiik vid räddningstjänsten i Halmstad till SVT Hallandsnytt.

Räcker pumparna till för alla som behöver dem?

– Nej, det gör ju aldrig det i sådana här lägen.

SMHI varnar för höga vattenflöden i små vattendrag i Ätrans och Nissans vattenområden. Lokalt utfärdade SMHI en klass 2-varning, vilket innebär att det kan bli stora materiella skador och farligt för människor.

På måndagseftermiddagen gick Halmstad kommun ut med en uppmaning till alla som har fastigheter som ligger i riskzonen för översvämning att förbereda sig genom att bygga sandvallar. Sand som kan användas för att bygga vallar finns att tillgå på två platser i Oskarström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Halland

Mer i ämnet