Släcka med vatten – miljöfarlig lösning

Uppdaterad
Publicerad

Att släcka branden i Halmstad hamn med vatten var inte den bästa lösningen för miljön men blev till slut det enda alternativet för halmstadbornas säkerhets skull. Det uppger idag länsstyrelsen i Halland.

– Vi hade en diskussion med räddningstjänsten om hur man skulle släcka det här, vi ville ju att så lite som möjligt skulle gå ut i vattnet, säger Henrik Frindberg, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen. Men i slutändan visade det sig att enda möjligheten att släcka handelsgödsel var att kyla med mycket vatten.

Nu ska myndigheterna utreda om havsmiljön påverkats av brandröken och släckningsvattnet. Det fanns drygt 6 000 ton konstgödsel i lagret som brann vid Halmstad hamn. De första provsvaren visar att kvävehalterna i havsvattnet höjts, och det handlar om tio gånger högre värden än normalt.

De förhöjda kvävehalterna kan ha en övergödande effekt enligt länsstyrelsen. Men ännu är inte alla prover analyserade. Den närmsta tiden väntas till exempel svar på hur giftigt släckvattnet är.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.