Amning – en klassfråga

Uppdaterad
Publicerad

Halländska barn vars mammor sluta amma tidigt löper större risk att drabbas av fetma.

Att sluta amma tidigt och istället gå över till nappflaska gör att barn löper högre risk för fetma, det visar forskning i länet. När barnen matas med nappflaska är risken att de får för mycket mat.

I sin studie ringar forskaren Gerd Almqvist-Tangen in områden i länet där mammor slutar amma tidigare. De som tidigt går över till nappflaska har ofta låg inkomst och låg utbildning.

Hon säger att instruktionerna på vällingpaketen och mjölkersättningen inte är helt lätta att läsa, och att det är en pedagogisk utmaning för BVC, hälso och sjukvården att nå ut med rätt information.

– Det här handlar inte om att mammor ska amma för alla mammor varken kan eller vill amma. Utan det här handlar om att ge alla det stöd som behövs, säger Gerd Almqvist-Tangen, forskaren bakom studien.

Sex månaders amning rekommenderas

Att amma det första halvåret är det råd som nyblivna mammor idag får i första hand. Forskaren bakom studien ser att många halländska barn som matats med nappflaska får för mycket mat och är överviktiga och hon menar att kostråden om hur mycket och vad man ska ge bör anpassas till fler.

I studien ringar forskaren in områdena där man kan se att mammor med en lägre inkomst slutat amma vid fyra månaders ålder. I till exempel Andersberg i Halmstad och i Knäred i Laholm är det 20 procent fler mammor jämfört med andra områden som slutat amma tidigare.

– Det är ju tragiskt att vissa barn föds in i ett område och har inte samma förutsättningar som barn i andra, säger Gerd Almqvist- Tangen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.