Brister i livsmedelshantering på äldreboende. Foto: SVT

Utgången mat på äldreboende i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

I ett kök på en av Varbergs omsorgs enheter hittade inspektörer mat med bäst före-datum för flera månader sedan. Äldreboendet måste nu genast åtgärda en rad brister.

Det var under ett oanmält besök på ett av kommunens äldreboenden som personal från Varbergs livsmedelsenhet fann flera brister.

Bland annat hittades krossade tomater med bäst före-datum i september, pulver till hallonmouse med bäst före oktober och fiskpinnar som gick ut i november.

Man hittade också smörpaket utan lock i kylskåpet, vilket innebär risk för kontaminering. Man hittade också livsmedel i aluminiumfolie utan märkning.

Ingen ur personalen på boendet ska ha vetat hur länge paketet hade legat där.

Bristande rutiner

Personalen ska också haft bristande kunskaper kring olika rutiner kring förvaring och vilka temperaturer som krävs.

Diverse rutiner ska också ha saknats.

Livsmedelsenheten ålägger nu boendet att genast rätta till alla brister. Man uppmanar även personalen att sluta använda rå kyckling och rått kött när de lagar mat då man anser att det innebär för hög risk under rådande omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.