Antonio Gonzalez Santizo bor på Andersberg där valdeltagandet är lågt. Foto: SVT

Stora skillnader i valdeltagande

Uppdaterad
Publicerad

Gullbrandstorp hade det högsta valdeltagande i länet, Andersberg det lägsta.

Khurram Khan bor på Andersberg och berättar varför han han röstat i årets val.

– Det är viktigt att rösta för det är vi som ska välja de som ska styra landet, säger han.

Val 2014: Västsverige

Andersberg är sedan tidigare ett område där valdeltagande varit lågt. I årets kommunval röstade 52,2 procent i Andersberg Norra.

Mitt på Andersberg ligger Medborgarservice. Hit kan boende komma för att fika och lotsas rätt i kontakter med myndigheter. Vid ett av borden sitter Antonio Gonzalez Santizo med en tidning. Han har bott i 40 år i området.

– Folk har inga jobb, inget självförtroende, kanske låg utbildning. De engagerar sig inte för att de inte har något hopp, säger han som en analys till att valdeltagande är lågt, säger han.

På Andersberg är arbetslösheten högre och inkomsterna lägre än genomsnittet i kommunen och över hälften av de boende har utländsk bakgrund.

Högsta valdeltagandet

Enligt statistiska centralbyrån, SCB så finns det tydliga skilnader i valdeltagande mellan olika grupper i samhället. Andelen som röstar är mindre bland ensamstående, lågutbildade, arbetare, arbetslösa och personer utanför arbetskraften. Det omvända gäller för samboende, högutbildade, tjänstemän och sysselsatta. Valdeltagandet är lägre också bland utländska medborgare och utrikes födda.

Shemsi Grajqevci arbetar som samhällsvägledare på Medborgarservice. Inför valet ordnade han och kollegorna aktiviteter för att höja valdeltagandet. Efter valet är han besviken.

– Vi får utvärdera vad som kan ha varit fel. Vi får göra det, kommunen i stort men även de politiska partierna. Har de jobbat här tillräckligt för att uppmärksamma att det är val, säger Shemsi Grajqevci, samhällsvägledare på Medborgarservice Andersberg.

En och en halv mil från Andersberg ligger Gullbrandstorp. Ett område där medelinkomsten är dubbelt så hög, bara en av 18 invånare är född i utlandet och fler har hög utbildning. Här röstade 93,4 procent av invånarna i kommunvalet, enligt det preliminära valresultatet. Det var det högsta valdeltagandet i Halland.

– Det är viktigt att rösta och visa vad man står för, säger Åsa Hagman, boende i Gullbrandstorp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet