Rebecca Sellergren har jobbat som valambassadör för att öka valdeltagandet i Halmstad. Foto: SVT

Större insatser för ökat valdeltagande behövs

Uppdaterad
Publicerad

Från kommunens sida har man satsat på valambassadörer för att få upp valdeltagandet. Men för dem blev det låga valdeltagandet en besvikelse.

Rebecca Sellergren är en av fyra personer som arbetat som valambassadör och som hade i uppgift att få fler halmstadbor att rösta. Fokus låg bland annat på just Andersberg. Så att nästan bara hälften har gått och röstat i det kommunala valet i den norra valkretsen på Andersberg är en besvikelse.

– Jag tycker att det är jättetråkigt och jag ser ingen annan utväg än att det här måste vi jobba med, och det räcker inte att jobba med det vart fjärde år, säger hon.

Val 2014: Västsverige

Av de som har gått och röstat på norra Andersberg så har mer än 70 procent lagt sin röst på socialdemokraterna, medan endast 5,6 procent röstat på moderaterna, och politiker från båda sidor är självkritiska.

– Man måste göra allt för att få folk att gå och rösta. Det är partiernas uppgift primärt, men det är också kommunens uppgift att jobba på. Man har gjort en hel del saker där ute genom våra valambassadörer bland annat, säger socialdemokraten Anders Rosén som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men räcker det när man knappt får hälften att gå och rösta?

– Nej, uppenbarligen inte, utan här måste vi göra nya insatser. Vi får analysera det här lite längre fram, säger han.

Inte heller moderaterna tycker att man gjort tillräckligt för att få väljare från Andersbergs norra valkrets att gå och rösta.

– Att döma av valresultatet så hade man säkert kunna göra väldigt mycket mer, säger Carl-Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens orförande.

Vad hade moderaterna kunnat göra då för att få upp röstantalet i den här valkretsen?

– Om jag hade haft svar på den frågan så hade vi genomfört den aktiviteten. Vi har ju jobbat mycket med samtalskampanjer i den här valrörelsen, vi har varit tillgängliga på gator och torg. Men självklart, det är nog ingen som tycker något annat än att det är viktigt för demokratins skull med ett högt valdeltagande, avslutar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet