Foto: SVT

Varberg: Inte aktuellt med natthärbärge

Uppdaterad
Publicerad

Trots att föreningen natthärbärget lyktan i Varberg gjort en egen kartläggning av hemlösheten i Varberg där man kom fram till att det fanns drygt 20 hemlösa personer, så tror inte kommunen på att ett natthärbärge är rätt väg att gå.

– Att starta ett härbärge, det befäster ett utanförskap och kanske också gör att man inte tar tag i den bakomliggande problematiken. För det finns ju alltid en bakomliggande problematik som gör att man har hamnat i en situation där man är utanför bostadsmarknaden. Så att man måste ju se hela den komplexa bilden, säger Håkan Strömberg, ordförande för socialförvaltningen i Varberg.

Socialförvaltningen har kommit fram att det finns 18 personer som är hemlösa, enligt deras senaste kartläggning.

Hemlösa i Varberg

Istället för ett natthärbärge vill man använda sig av en metod som kallas ”bostad först” och som innebär att den som är hemlös ska få en egen lägenhet och massiva hjälpinsatser. trots att föreningen natthärbärget lyktan menar att det finns personer som är ofrivilligt hemlösa, så menar socialförvaltningen tvärtom, att alla som vill, får hjälp.  

– Vi kan erbjuda alla i Varberg idag tak över huvudet. Sedan kan det vara tillfälliga lösningar, typ vandrarhem.

Lyktan påstår ju att det rör sig om att de ligger ute ofrivilligt, vad säger du om det?

Där skiljer det sig åt i förhållande till vår undersökning och som sagt, vi har kunskap och vilka personer som finns ute idag och som inte, av olika skäl, har velat gå in på ett vandrarhem eller ta det alternativet som vi har föreslagit, säger Håkan Strömberg, chef för socialförvaltningen i Varberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Varberg

Mer i ämnet