Foto: SVT

Varbergs kommun tar ut miljoner och höjer hyror

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kommunstyrelsen i Varberg ta ut cirka tio miljoner kronor från Varbergs Bostad. Detta trots att Varbergs Bostad vill höja hyrorna för att ha råd att bygga fler lägenheter.

SVT Hallandsnytt har tidigare berättat om att Varbergs Bostad vill höja hyrorna i Varberg med 5,9 procent. Höjningar som hyresgästföreningen tycker är orimliga. Men nu vill alltså kommunen plocka ut runt tio miljoner kronor från Varbergs Bostad. Det är efter att bolaget gjort en försäljning av en fastighet där det blev en reavinst. Kommunstyrelsen som har möte under tisdagen har då som förslag att föra över pengarna till Varbergs Stadshus AB, kommunens moderbolag.

– Normalt så har kommunen endast rätt till skälig avkastning från allmännyttiga bostadsbolag, och det kan bli 200.000-300.000 kronor per år. Men när nu Varbergs Bostad gör en reavinst på en fastighetsförsäljning så får halva reavinsten föras över till kommunen. Men det måste ske samma år, säger Magnus Widén, ekonomichef på Varbergs kommun, till SVT Hallandsnytt.

Oklart vart pengarna ska gå

Det är inte bestämt vad kommunen ska göra med pengarna. De går först till kommunens moderbolag, Varbergs Stadshus AB. Men enligt Magnus Widén så finns det stora utmaningar för kommunen de kommande åren. Det behövs kraftigt ökade investeringar i skolor och förskolor.

På Varbergs Bostad så får vi följande svar på om inte de tio miljonerna skulle göra större nytta om de fick vara kvar i bolaget.

– Det är en ren ägarfråga, säger Rolf Nielsen, ekonomichef Varbergs Bostad, till SVT Västnytt.

Men på frågan om att det vore väl bra om bolaget använder sina pengar för att bygga nya lägenheter så säger Rolf Nielsen att bolaget färdigställt cirka 100 lägenheter de senaste åren och har planer på runt 500 nya hyresrätter i bland annat Brunnsberg och Sörse.

För att kommunstyrelsens beslut ska gå igenom så krävs det att kommunfullmäktige i november stödjer beslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.