En asfaltsläggare i Halmstad tröttnade på bilder på stan med magra modeller och gjorde idag sin egna lilla protest. Foto: SVT

Vårens Hallandsnyheter som du inte fick missa

Publicerad

Flera av SVT:s Hallandsnytts artiklar har under våren lett till diskussion och eftertanke. Det är just dessa artiklar som har lockat flest att läsa dem och som har hamnat på topp tio-listan för Hallandsnytts sex första månader i år.

Intresseväckande rättsfall om misstänkt människohandel

Halmstad tingsrätt tog under våren upp ett fall med misstänkt människohandel kopplat till tiggeri. Artiklarna om fallet har delats många gånger i sociala medier. När tingsrätten den 9 juli meddelade sin dom friades de två personerna som stått åtalade.

Barn räddades ur varm bil

Det senaste året har flera liknande händelser inträffat – och i april hände det i Halmstad. Ett barn blev lämnat i en varm bil som stod parkerad utanför Örjansvall. Ordningsvakter som skulle sköta säkerheten vid en Allsvensk fotbollsmatch krossade rutan på bilen och fick ut spädbarnet.

Han protesterade mot magra modeller

Skönhetsideal är ett ständigt aktuellt ämne. Jan-Eric Bladh, asfaltläggare från Halmstad, oroade sig för att bilder av smala modeller skulle påverka hans eget barnbarn negativt. Han hade tröttnat på alla modebilder på smala kvinnor och satte därför upp en skylt vid en reklampelare. På skylten stod det: ”Så ful och mager modell”.

Jan-Eriks lilla protest ledde till andra protester, på Facebook och Twitter. Kritikerna menade att hans protest endast ledde till att ersätta ett skönhetsideal med ett annat och att det får smala tjejer att må dåligt.

Porr på turistbyrån

Turister som sökte sig till Halmstads turistbyrå i början av juni fick se något helt annat än bilder på den kilometerlånga stranden Tylösand. På åtminstone en av turistbyråns informationsskärmar visades nämligen porr.

Läkare polisanmälde Maud Olofsson

Den hårt kritiserade Nuon-affären resulterade i utfrågningar av Maud Olofsson (C), som vid tillfället för affären var näringsminister. Men Olofsson ville inte svara på frågan om vem som visste vad. Då tog en läkare vid sjukhuset i Halmstad frågan i sina egna händer och polisanmälde Maud Olofsson för trolöshet mot huvudman.

Reportageserie om personpåkörningar

En reportageserie om det värsta en lokförare kan råka ut för – personer som tar sitt liv på järnvägsspåren – fick stor respons. Bland annat fick professor Jan Beskow svara på frågor i en chatt.

Kungsbackabranden

Ett k-märkt sekelskifteshus vid torget i centrala Kungsbacka brann ner på morgonen den 23 april. Från sin balkong fångade en granne släckningsarbetet på film. Huset gick inte att rädda, men räddningstjänsten kunde hindra branden att spridas till intilliggande byggnader.

Området där huset låg eldhärjades så sent som 2006 och det senaste året har flera bränder misstänkts vara anlagda. Polisen såg vissa indikationer på att branden i april i år kunde ha varit anlagd och inledde därför en förundersökning om grov mordbrand.

P-vakten som blev Shamiras hjälte

Shamira satt hungrig och ensam på en trappa vid handelsområdet Kållered utanför Göteborg. Hon sökte hjälp, och tillslut lyssnade en kvinna, som Shamira trodde var polis. Kvinnan skjutsade henne till Migrationsverket, och sedan fick Shamira flytta till Himle utanför Varberg. I en annons efterlyste Shamira den uniformerade kvinnan, och med hjälp av SVT Hallandsnytt kunde hon hitta henne, parkeringsvakten Carina. SVT Hallandsnytt återförenade de två i ett känslosamt möte på platsen där de sågs för första gången.

Bluff blev nyhet

En nyhet med en tvist kan man kalla bluffen som både Coop och svenska medier gick på. Någon hade med en falsk e-postadress skickat ut ett mejl till redaktioner och angivit Coop som avsändare. I mejlet stod det att någon på skämt stoppat ner stark chilipeppar i en godispåse av märket Twist. Butiken fick tömma hyllorna på de nämnda godispåsarna i rädsla av att uppgifterna var sanna, och den riktiga pressinformatören gick ut och dementerade de falska uppgifterna som spridits.

Topp tio januari-juni 2014

  1. Två personer häktade misstänkt för organiserat tiggeri
  2. Barn räddades ur varm bil – föräldrar anmälda
  3. Han protesterar mot magra modeller
  4. Halmstads turistbyrå visade porr
  5. Läkare polisanmäler Maud Olofsson
  6. Polisen misstänker människohandel bakom tiggeri
  7. Det värsta en lokförare kan råka ut för
  8. Kungsbackabranden var anlagd
  9. Shamira fick träffa sin hjälte Carina
  10. Coop utsatt för Twistbluff

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.