Foto: SVT

Vill ompröva tillståndet för vindkraftsparken

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten vill att det görs en helt ny prövning av tillståndet för vindkraftsparken ute till havs vid Stora Middelgrund.

Området har blivit ett skyddat naturområde sedan det nuvarande tillståndat gavs. Bolaget Universal Wind Offshore planerar att bygga 108 vindkraftverk i havet drygt tre mil från Halmstads kust. Men i vattnet simmar också tumlare och området är sedan några år tillbaks ett Natura2000-område, alltså ett skyddat naturområde.

– Det är ett väldigt artrikt område, så därför är det skyddat, säger Malin Aarsrud, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Har ansökt hos regeringen

I år går tillståndet för att bygga vindkraftverk vid Stora Middelgrund ut och Universal Wind Offshore har ansökt till regeringen om att få det förlängt. Men när tillståndet gavs var området inte skyddat och därför vill nu Havs- och vattenmyndigheten att det görs en helt ny prövning av tillståndet.

– Vi vill titta på om den här vindkraftparken kan byggas utan att skada de livsmiljöer och arter som finns där, säger Malin Aarsrud.

Bolaget Universal Wind Offshore som vill bygga vindkraftverken tycker dock inte att det behövs en ny prövning.

– Vårt tillstånd kom till i maj 2008 och då kände man redan till att området skulle bli ett Natura2000-område. Så det har ju inte skett några förändringar, säger Ola Gejervall, vd Universal Wind Offshore.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.