Yael är glad för att få stanna kvar i klassen. Foto: Per-Olof Stjärnered /SVT

Yael tillbaka hos sina klasskamrater

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare några femteklassares enorma insats får 10-årige Yael gå kvar på Frösakullsskolan utanför Halmstad. I veckan berättade vi om rektorn på skolan som anmälde migrationsverket när de ville flytta pojken och hans familj.

– Det känns bra, jag grät till och med lite igår när jag fick se lärarna och mina klasskamrater, säger 10-årige Yael Abunniaj.

10-årige Yael och hans familj tvingades flytta från asylboendet i Frösakull för egen bostad i Fegen, nära fem mil utanför Falkenberg, det berättade vi tidigare i veckan. Flytten väckte reaktioner på skolan både hos rektor och elever. Men efter att klasskamraterna och föräldrarna engagerat sig och samlat in pengar, bland annat från klassens klasskassa, kan Yael och hans familj nu hyra en stuga och han kan gå kvar i sin klass på Frösakullsskolan i alla fall till sommaren.

#flykt

– Jag är jätteglad, alla är jätteglada. Jag har saknat honom jättemycket de dagar han har varit borta, säger klasskamraten Eddie Zell, och glädjen delas av alla i klassen.

– Det känns jättebra. Vi saknade honom jättemycket när han var borta. Han var ju en del av klassen, säger klasskamraten Jakob Engström.

Viktig lektion

Klassens lärare tror dessutom att eleverna har fått sig en viktig lektion.

– Det har varit jättenyttigt för dem. De har verkligen fått se hur de kan göra en insats för en människa och hjälpa till direkt här och att de faktiskt ser resultatet av sitt hårda arbete, säger Åsa Börjesson som är lärare på Frösakullsskolan.

Vad känner du för dina elever?

– Jag är jättestolt och tycker att de har gjort ett fantastiskt jobb. Både eleverna och föräldrarna, det är helt osannolikt, säger hon.

När Hallandsnytt träffar Adam Jacobsson som går i klassen så verkar det som att eleverna lärt sig en hel del.

– Att man inte kan hjälpa alla men man kan hjälpa någon och så ska man aldrig ge upp hoppet, säger han. För huvudpersonen själv har familjen nu blivit större.

– Lärarna är som mina mammor och eleverna som mina bröder, säger Yael Abunniaj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet