Allt färre ungdomar utan jobb

Uppdaterad
Publicerad

Efter några dystra år ser arbetslösheten bland skånska ungdomar nu ut att vara  på väg neråt. I flera nordvästskånska kommuner har arbetslösheten i åldrarna 18-24 minskat med mer än en femtedel på bara ett år.

– Jag vet inte, jag har inte upplevt det så mycket själv. Visst, något fast jobb har jag inte fått men jag har ändå fått vikariat. Så man kan nog få jobb om man är beredd att ta lite vad som helst, säger Jonas Karlsson i Ängelholm när SVT Nyheter Helsingborg frågar om han har märkt av att allt färre ungdomar i nordvästra Skåne verkar stå utan arbete.

Gruppen växer

Han är 22 år, vikarierar på ett äldreboende och är alltså en av alla tusentals ungdomar som faktiskt har ett arbete. Och den gruppen växer sig allt större. På en nordvästskånsk arbetsförmedling pratar man om ett skifte.

– Ja, vi ser det jättetydligt. Vi har gått från 500 ungdomar som är öppet arbetslösa och inskrivna i olika program till 400. Det är jättestor skillnad, det är 20 procent, säger Patrik Steen, som är chef för Arbetsförmedlingen i Bjuv, Åstorp, Perstorp och Klippan.

Jämför man mars i år med samma månad förra året har arbetslösheten bland skånska ungdomar minskat med drygt elva procent. Och i så gott som alla nordvästskånska kommuner ser siffrorna ännu bättre ut. Enligt Patrik Steen beror de positiva siffrorna för hans område bland annat på att arbetsförmedlingen där satsat  på särskilda ungdomshandläggare. Dessutom har året bjudit på fler arbetstillfällen och bättre samarbeten mellan arbetsförmedlingen, kommunerna och företagen.

– Jag tror att företagen vet vilka arbetsförmedlarna här är, och ungdomarna känner våra förmedlare också, på ett helt annat sätt, tror jag. Kommer du in på en jättestor enhet så är det mycket svårare att bygga de här relationerna, fortsätter han.

Fler utan jobb i Ängelholm

Men två kommuner i nordväst har enligt de här siffrorna gått i motsatt riktning. I Ängelholm var drygt åtta procent fler ungdomar arbetslösa i mars i år jämfört med förra året.

– Jag har faktiskt ingen förklaring till det. När det är en månad som sticker ut så är det svårt att se vad det beror på. Det finns säkert många olika omständigheter. Men framöver ser vi att vi har en stor efterfrågan på arbetskraft och att många också efterfrågar ungdomar, säger Carina Månsson som är chef för Arbetsförmedlingen i Ängelholm, Örkelljunga och Båstad.

Både Carina Månsson och Patrik Steen tycker att ungdomarna i regionen generellt sett är både arbetsvilliga och driftiga. De är övertygade om att arbetslöshetssiffrorna kommer att fortsätta neråt.

Vad är det viktigaste ni kan göra för att få ungdomar i arbete?

– Det viktigaste är att bygga bra relationer med arbetsgivarna. Har vi en bra relation med arbetsgivarna och får in våra uppdrag kan vi matcha dem med ungdomar och vuxna som vi har i våra system, säger Patrik Steen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.