Ängelholm vill bli störst på e-handel

Uppdaterad
Publicerad

Med ett nytt lager på 56 000 kvadratmeter och 400 nya arbetstillfällen har näringslivet ett mål i sikte: Att bli Sveriges ledande e-handelskommun.

Entreprenören Göran Månsson har stora planer för att utveckla e-handelsverksamheten i Ängelholm. När ett stort område blev tillgängligt i norra Varalöv utanför Ängelholm tvekade han aldrig att slå till.

Där ska han nu bygga ett e-handelsnav på 56 000 kvadratmeter som är tänkt att skapa 400 arbetstillfällen, en satsning på minst 320 miljoner kronor.

– Vi är bara i vår linda än så länge. Det kommer att hända fruktansvärt mycket. Vi vill att Ängelholm ska bli Sveriges e-handelskommun och det kommer vi att verkställa, säger Göran Månsson.

”Utmärkt läge”

Meningen är att e-handelsföretagen ska gynnas av att hålla till på samma plats och både Göran Månsson och representanter från staden tycker att Ängelholm med närheten till både E4:an, E6:an och Helsingborgs hamn är perfekt för ändamålet.

– De geografiska förutsättningarna och infrastrukturen som finns här ger oss ett utmärkt läge för Norden och norra Europa. Det är klart att vi ska ta tillvara det här i Ängelholm och i familjen Helsingborg, säger Andreas Jarud, som är vd för Ängelgholms Näringsliv.

Klart om fyra år

Den första etappen av det nya lagret ska stå klar i början av nästa sommar och planen är att hela lagret ska vara klart inom fyra år. Än så länge finns inga klara kontrakt med några e-handelsföretag eftersom bygglovet har överklagats, men Göran Månsson har stark tilltro till att det hela ska i lås.

– Marknaden här omfattar kanske norra Tyskland, hela Norden om man etablerar sig här och det är en tillräckligt stor marknad för att man ska kunna vara attraktiv, säger han, och fortsätter:

– Med de ändamålsenliga lokaler som vi ska skaffa, som inte är vanliga logistiklokaler utan anpassade efter e-handel, gör att vi blir väldigt bra. Jag tror inte att vi kan misslyckas.

Samarbete nyckeln

Det står redan klart att Göran Månssons företag kommer att samarbeta med andra företag för att ordna med bland annat IT-lösningar och bemanning. Enligt Göran Månsson är samarbete mellan både kommuner och företag nyckeln för att sådana här satsningar ska bli framgångsrika.

– Ja, det är hela tanken. Gränserna mellan kommunerna kommer att suddas ut. Det är precis som e-handeln att det finns inte bara ett ställe att handla på utan man kommer åt det precis var det än finns någonstans. Och arbetsplatserna, att få folk att börja jobba här, det är precis samma sak. Det är så nära här i Skåne att två mil fram och tillbaka spelar inte någon roll, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.