Foto: Landskrona stad

Ännu en stadsdirektör i Landskrona slutar

Uppdaterad
Publicerad

Stadsdirektören Susanne Öström i Landskrona har valt att sluta. Hon blir då den fjärde stadsdirektören att sluta inom åtta år.

Susanne Öström har suttit som stadsdirektör i Landskrona i mindre än två år, men väljer nu själv att sluta. Anledningen är att hon inte är överens med den politiska ledningen om att anställa en utvecklingsdirektör som bara ska lyda under kommunstyrelsen utan inblandning från henne som stadsdirektör.

– Det gör att man nu går in i en ledningsorganisation som inte stämmer med mitt ledarskap, säger Susanne Öström.

Kritik mot kommunledningen

Hon säger själv att hon känner att kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) och övrig kommunledning har förtroende för henne men att hon är kritisk till att de inte har velat diskuterat frågan vare sig med henne eller andra tjänstemän eller facket om att anställa en utvecklingsdirektör.

– Jag respekterar den politiska ledningen och lägger mig inte i de politiska besluten, men när de anställer någon som ska arbeta för Landskrona stads utveckling och tillväxt, något som ingår i mitt uppdrag som stadsdirektör utan att jag har något att säga till om varken i rekrytering eller det framtida arbetet, så väljer jag att sluta.

Känner stor sorg

Nu är du den fjärde på kort tid som avgår, hur är arbetsklimatet i Landskrona stad?

– Det är en stor organisation med runt 2500 anställda och det är inte lätt att samordna. Jag tycker ändå att jag under min tid som stadsdirektör anställt många nya inom Landskrona stad, särskilt chefer och fått ihop en bra ledning som kan samarbeta. Det har återspeglat sig i ett lugn och en arbetsro.

Hon säger det varit ett svårt beslut att ta att nu säga upp sig och att hon nu känner en stor sorg.

Rörigt efter valet

Hon menar att efter valet i höstas har det varit rörigt i den politiska ledningen i Landskrona och fokus har ändrats.

– Nu är det annat som gäller än när jag anställdes och jag är inte bredd att vara med och ta konsekvenserna för det.

Hon har ändå trivts och hon säger att flera kollegor nu hört av sig och är ledsen att hon ska sluta.

– Jag är mest kritisk till den politiska ledningens ovilja att diskutera ledningsfrågan i kommunen, att de inte vill föra en diskussion med vare sig mig eller facket och att de inte har varit bredd och ändra sig angående en utvecklingsdirektör.

Sjukskriven

Susanne Öström är nu sjukskriven och befinner sig på annan ort.

– Jag har grunnat på det här ett tag och sista veckorna har jag blivit övertygad om att mina ledaregenskaper inte stämmer överens längre med vad de vill. För framtiden tycker jag den politiska ledningen måste fundera över vad de ska med en stadsdirektör till. Vilka uppgifter vill de att stadsdiektören ska utföra?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.